Tahuantinsuyoa, Kullander 1986

fish head

Klikk på et bilde for å forstørre

 

 

under construction

 
 

 

 

Tahuantinsuyoa chipi

 

 
 

 

 

Tahuantinsuyoa macanzatza

Den nye slekten Tahuantinsuyoa ble opprettet av Dr Kullander i 1986, samme år som han opprettet den nye slekten Bujurquina. I begynnelsen var det bare en fisk i slekten, det var Tahuantinsuyoa macanzatza. Senere beskrev han en annen Tahuantinsuyoa, nemlig Tahuantinsuyoa chipi. Jeg vil komme tilbake med mere informasjon når jeg har fått tak på fisken, foreløpig har jeg ikke sett den noe i handelen. Dette er ikke en stor fisk, men rundt 10 cm. De hører heller ikke til de mest farverike fisk,og folk som kjøper sine fisk p.g.a. farven vil nok hoppe over disse fiskene, når de ser dem i en akvariebutikk. Men hvis fisken interesserer deg mere enn farvene, da er denne fisken et riktig kjøp. Fisken er en forsinket munnruger eller larvophil, med det menes det at fisken legger sine egg på en rot, stein, eller et blad, og at eggene klekkes etter to døgn ved en temperatur på 26 grader. Da plukker fisken opp de nyklekte larvene og har dem i munnen ca. en uke til plommesekken er oppbrukt. Da fiskene slipper ut yngelen kan de fores med nyklekt artemia. Etter en tid kan man også begynne å gi yngelen finknust tørrfor og så kan du gi dem hva de tar. De er ikke vriene i matveien.

Fiskene foretrekker blader som leksubstrat, men finner de ikke noen løv i akvariet, de kan som sagt legge egg på en bit av tre, en stein eller bred blader på en Sverdplante. His du kjenner til slekten Bujurquina, da vil du se at det er store likheter mellom disse fiskene. Tegninger, farve, og størrelse er vel det du først legger merke til, adferden deres har også en del ting felles. Men Tahuantinsuyoa har en spissere hodeform.


 
 

Så dette var starten på en side om Tahuantisuyoa, jeg er redd denne siden ikke ble så lang, siden det sålangt bare er to fisk i slekten, men så snart jeg har informasjon om den andre fisken, Tahuantinsuyoa chipi, skal jeg selvsagt fortelle om det.

 

 

Cichlid Power,

Alf

 

DISCLAIMER: Statements made on this page are not herewith made available for the purpose of zoological nomenclature
under the International Code of Zoological Nomenclature.