Fangst av fisk i Panama

Klikk på et bilde for å forstørre

 

 
 

Javel, jeg vil fortelle litt fra min siste tur i Panama i 2001. Panama er et fint land til å reise i og har også en del flotte fisk. Kanskje ikke like mange som noen andre land har, men likevel ... Denne gangen kom jeg til Panama i februar, og en litt annen rute som var noe billigere, men også lengre. Men en akvarist tåler det når han vet hva som venter.

Jeg hadde bestilt to rom på det samme Hotellet som sist, da jeg var her i 1996, Hotellet het Acapulco, det var ikke det største Hotellet, faktisk ganske ordinært, men restauranten nede var verdt det. Maten er veldig, veldig bra, og betjeningen var også veldig bra. Og de kalde øl smakte også utmerket.

Vi var bare tre stykker i begynnelsen, det var min gode venn Ingemann Hansen, min kone og meg selv. Min gode venn Tor Kreutzman fra Finland skulle komme en uke senere. En annen venn av meg fra Panama Ariel R. Padilla ville også bli med, men kunne ikke bli med så lenge som han ønsket. Det var noe ved hans arbeid som gjorde at han ble forhindret. Men, han var i hvertfall med når vi fanget 'Geophagus' crassilabris.så du får velge hva du ønsker å lese fra menyen.

Steder hvor vi fanget fisk i 2001 i Panama

panama map

Map used by permission of the University of Texas Libraries,
The University of Texas at Austin.

 

 

Sør og mellom amerika landene er flotte å besøke, og jeg som har min største interesse blant cichlider, finner mye her. Så denne gangen vil jeg fortelle om turer til Panama i 1996 og i 2001. Vi startet fra Panama City hvor vi ble møtt av min venn Lemuel E. Bryant. Han ville gjerne at vi kalte ham Lem.

Lem viste seg å være en kjernekar, og han jobbet i det amerikanske militære i Kanal Sonen. Nå bor han i Dallas, i Texas med kone og to barn. Han ga oss mye hjelp, med ting vi hadde mått brukt dager på å ordne, hvis det ikke hadde vært for ham. Så han møtte oss på flyplassen og jeg fikk ordnet med bilen vi skulle leie, men jeg fikk ikke den jeg hadde bestillt, men dette er ting du må jobbe med når du kommer dit, sånn er det i disse landene.

De første nettene sov vi i hagen til Lem, til vi fikk booket oss in på et Hotel i sentrum av Panama City. Det er ikke værst at han lot fremmede sove i hans hage, med dørene åpne. Men, det er sånn Lem er, så jeg har fått forståelse at han ønsker og bli med på neste tur også, hvis han bestemmer seg for og bli med.


Lemuel E. Bryant.

Vi må vel si at han er for en nybegynner i hobbyen å regne, men han er ivrig etter å lære, og jeg tror han plukket opp noen ting da han var med oss den første uken. Vi brukte noen dager rundt Panama City for å klargjøre for turen ned til Yaviza, og vi fanget fisk også der. Vi måtte blant annet bytte bilen vi først hadde fått til en Jeep, for vi hadde hørt at veien nedover mot Yaviza, eller deler av veien var borte, på grunn av hardt regnvær. Og veien var virkelig dårlig i de siste 20 km. I begynnelsen ut fra Panama City, vi dro sydover?? eller var det østover??. Panama ligger jo nesten øst-vest. Uansett, vi dro mot den Colombianske grense, du kan velge om du ønsker å si øst eller sydover. Jeg velger å kalle det sydover.

Vi hadde vel ikke kjørt så lenge før vi kom til en elv som så interessant ut, dette var ca. 26 km. fra den nye motorveien, og navnet på elven tror jeg? Var Rio Tranca. Der fanget vi forskjellige Tetra - Hoplias og 'Aequidens' coeruleopunctatus. GPS possisjonen var 09°08'20"N og 79°12'34"W. Vanntemperaturen i elven var 26,1°C. og pH var 8,2 - dH 5, og ledningsevnen var 120 mikrosiemens.

"Aequidens" coeruleopunctatus rett etter den ble fanget.

Neste elv var Rio Espave, jeg tror, men er ikke helt sikker, fordi kartet jeg hadde var ikke så detaljert. Men, GPS possisjonen skulle være grei, og den var 09* 09' 01" N og 79* 10' 46" W.

There we did collect Ancistrus chagresi, "Ae." coeruleopunctatus, a Red fin Tetra, and a Characidium sp. In the afternoon we came to a river called Rio Chichebre? The water temperature 72°F or about 22,2°C. The pH was 7,9-8, dH 5, kH 6 and the microsiemens was 190. The position was 09°09'41"N and 79°09'13"W.

Redfin Tetra (Astyanax sp?) og Curimata sp.

Blant Rødfinnet Tetra, Curimata sp. og "Ae." coeruleopunctatus fanget vi en cichlide som vi mente var "Cichlasoma" tuyerence (se foto).

"Cichlasoma" tuyerense.

Vi lagde leir på elvebredden og det var nok ikke den beste plassen, på grunn av alle kulesteinene, men vi hadde likevel en bra natt. Vi måtte bare dra plastikk presseningen over oss, da det kom en kraftig regnskur. Heldigvis var det ikke mye mosquitos. Vi dykket i elven om kvelden med lommelykt, og noen av fiskene var enklere å fange, særlig en stor cichlide gikk det greit å fange.

Vi fanget fisk på flere plasser etter som vi kjørte sørover, men mange av elvene hadde samme type fisk. Det var ikke før vi kom til en elv som vi tror var Rio Nicanor, dette endret seg. Der fanget vi hva vi trodde var "Geophagus" pellegrini, og jeg hadde bare fanget denne fisken i Choco i Colombia, men det var jo greit å vite at fisken hadde kanskje et større utbredelseområde enn det vi trodde i begynnelsen.

Vi fanget også Rineloricaria sp., "Cichlasoma" sp. "Ae." coeruleopunctatus, Astyanax sp., Characidium sp., 2 og 3 typer med levendefødere, og en spesiell Ancistrus sp. Luft temperaturen var 33,5°C, pH 7,8, dH 6, kH 6 og ledningsevnen var 200 microsiemens. Posisjonen var 08°33'24"N og 78°01'18"W.

Vi fant en plass som vi bestempte oss for å lage leir for natten. Plassen vi valgte så veldig bra ut, men jeg tror dette var den værste natten jeg har sovet utendørs. Jeg har frosset, blitt våt, men dette ... var noe av det jævligste. Lem sov i et lite telt han hadde med seg, Ingemann og Benny hadde med seg mosquitonet, Torstein sov i bilen og jeg hadde bare et laken over meg hvor Mosquitoen stakk i gjennom. Og i skumringen kom de i horder, det var ikke bare noen, de angrep gjennom hele natten. Vel jeg skal spare dere for alle detaljene, men mitt laken så ut som det var skutt på med hagle lastet med ketchup.

De røde prikkene er etter nattens mosquitoangrep.

Rett før slutten på vår Panama tur, jeg fikk feber, kanskje var det Malaria ? Så etter en fæl natt, jeg var veldig glad det ble morgen, og vi valgte og ikke lage frokost her, bare pakke sammen å komme oss avgårde. Etter et par timers kjøring kom vi til en mindre plass som også hadde en liten restaurant og vi kjøpte frokost der.

Her står Ingemann foran "restauranten" og toalettene (høyre foto) er rett bak bilene.

Etter frokost var det ut på veien igjen. Veien var jo bare en grusvei, men den var grei, men ikke alle historier har en lykkelig slutt, og hvor lenge var Adam i Paradiset?? Rundt 15 - 20 km. før Yaviza var det slutt på den "gode veien". Da hadde vi "dykket" på utsiden av veien flere ganger, og det hadde andre også gjort før oss, så det var bare å følge sporene. Da kom vi til et gjørmehull, og vi gikk ut av bilen for å sjekke. Noen hadde kjørt gjennom før, så jeg skulle prøve først.

LEFT: The road in the beginning was not that bad, but how long was Adam in Paradise?

ABOVE: Not the best road.

Jeg kom ikke veldig langt før det ble stopp i gjørmen. Bilen ble hengende på midtpartiet av gjørmen og hjulene fikk ikke tak og bare spant, selv med firehjulstrekk. Men vi lykkes å bilen tilbake på tørt land ved å reversere og trekke på alle fire hjulene. Da trodde vi at dette var slutten på reisen mot Yaviza, og at vi ikke ville nå frem og måtte belage oss på en natt til utendørs. Dette var vi ikke særlig lystne på etter forrige natts mosquito angrep. Og vi drømte om mat og en kald øl.

Det måtte være noen som hadde hørt våres bønn, for der på andre siden av gjørmehullet dukket det opp en hjul laster med skuff, og Lem gikk for å snakke med sjåføren. Vi gjorde en avtale med ham, om han ikke kunne skrape topplaget av den midtre delen av veien slik at vi kunne kjøre over. Vi ble enige om 10 dollar, noen Cola og en øl.

Deep shit road.

Etter at han hadde skrapet av topplaget kjørte Lem over med sin bil først og jeg kom etter, nå gikk det bra, og vi spurte sjåføren hvordan veien videre til Yaviza var? Var det flere slike gjørmehull? Nei sa sjåføren, den er bedre.!! Hvis vi hadde visst hvordan resten av veien var, ville vi nok snudd, men som en gulerot foran nesen vår, tenkte vi på siste natt sammen med mosquitoen og at de hadde kaldt øl i Yaviza.

Vi kjørte bare opp bakken og på den andre siden var det nye gjørmehull. Dette første gjørmehullet var det mye vann eller tynn gjørme, så jeg tok en kjepp og stakk den ned i hullet for å sjekke dybden. Jeg syntes å kjenne at det var fast grunn på bunnen, så jeg sa til Lem at jeg ville prøve å kjøre direkte gjennom. Jeg koblet in lavgir og firehjulstrekken og ga full gass, Lem fulgte etter så vi kom oss gjennom hull etter hull. Et sted hadde de plassert tømmerstokker på utsiden av veien til å kjøre på, disse var tynne og sleipe, så Lem foreslo å prøve på andre siden av veien. Jeg sa nei, ikke tale om, vi endte bare å bli sittende fast i grøften. Så vi bestemte oss for å prøve tømmerstokkene og klarte og komme over. I et av gjørmehullene ble Lem sittende fast, men vi lykkes å få dyttet ham og han klarte å komme ut av gjørmen. Og plutselig var vi i Yaviza, hurra, hurra vi hadde klart det.

Vi stoppet en kar og spurte hvor vi ville finne vårt "Hotel" Tres Americas?? Vi fant det og "Sjefen" hadde ledig room, hadde han ikke hatt det ville jeg bli forbauset. Dette var jo ikke akkurat noen turistplass, han skulle ha 25 US dollar for natten. Vi godtok dette og kjørte bilene bak "Hotellet".

"Hotel Tres Americas" in Yavisa.

Vel, hotel?? Dette ville aldri i verden fått status som hotel hjemme, men her ute i Yaviza var dette den eneste muligheten, til å få tak over hodet ellers måtte vi sove utendørs igjen. Så vi tok dette. Rommet hadde bare fire senger og Lem sa han kunne sove på gulvet på en gummimadrass. Jeg var heldig med min seng, ikke at den var noe bedre å sove i enn de andres, men i min seng var det ikke maurtue i madrassen. Små maure, men likevel ...

Dette oppdaget vi ikke før dagen derpå, det var jo mørkt når vi gikk til køys, etter et varmt måltid og noen ... kalde øl. Så hvem hadde ventet maur i sengene. Ingemann sa om morgenen, " Noe har spist på meg i natt"?? og da oppdaget vi maurene. Ikke noe alvorlig, men hvem ønsker å sove med maur i sengen!!

Jeg spurte innehaveren på morgenen om det var mulig å få leid en Kano, han sa at han kjente en som kunne ta oss oppover elvene, det ville koste oss 45 dollar + bensin pr dag. Så selv om vi syntes det hørtes dyrt ut, så skulle det deles på 5 stykker, så vi aksepterte det. Vi tok bensin av Lem som han hadde med som reserve, for bilen jeg kjørte var diesel.

Vi fant ut at eieren av hotellet måtte være en slags Mafiaboss i byen, fordi han hadde det eneste hotellet i byen, han hadde restauranten, han hadde byens butikk, han kjørte Videofilmer og solgte inngangs billett, og han arrangerte veddemål og Hanekamper i bakrommet/kinosalen!! Og han hadde en finger med Kano bussinesen også.
Vel kanoføreren dukket opp etter frokosten og vi tok med oss utstyret vi trengte og gikk ned til elven der kanoen lå.

Den første dagen dro vi oppover elven Rio Chico, og vi passerte flere Indinerleire på veien oppover elven. På vei nedover igjen stoppet vi ved den største leieren som het Corozal.

An Indian camp on Rio Chico.

Vi besøkte Høvdingen og våres kanofører spurte om vi kunne fotografere, men han svarte nei. Jeg har heldigvis noe video fra leieren, fordi jeg slo på videokamera og gikk med det under armen mens vi gikk rundt i leieren. Videofilmingen ble ikke så aller værst, jeg fikk selvsagt også med meg beina til guttene og noen av takene på hyttene, men noe av det ble bra. Så vi kjøpte noen håndverk og gikke ned til kanoen for å reise videre tilbake til Yaviza. Vi fanget ikke så mye de første dagene,bare noen maller av typen Chaetostoma og Ancistrus sp. Vi kom tilbake til Yaviza rett etter at mørket, og vet du hva som smakte særdeles godt på kvelden??, du har rett ... kalde øl.

På morgenen dagen etter frokost var vi på vei igjen, men denne gangen gikk vi oppover elven Rio Chuqunaque og senere svingte vi til høyre opp i Rio Tupisa. Jeg husker ikke hvor lang tid vi kjørte oppover Rio Tupisa, men vi fant en liten side elv som ikke var så grumsete, og bestemte oss for å gå oppover i denne. Denne lille elven var så smal og grunn slik at vi ikke brukte påhengeren så vi brukte noen staur til å dytte oss oppover. Vi kom til en sving hvor kanoen var for lang til å komme rundt, så vi bestemte oss for å prøve her. Jeg tok på meg dykkermasken, tok med hoven og noen plastikkposer og hoppet ut i vannet. Lem og de andre ville forsøke med nettet der vi lå.

Jeg fanget en gjeng med Rhiniloricaria sp. og de andre fanget noen Øksefisk (Gasteropelecus maculatus), 'Aequidens' coeruleopunctatus, en levendeføder sp., Tetra antageligvis Astyanax sp. og en Pimelodella sp. Temperaturen i vannet var 24,5*C. og dette var den første plassen i Panama sålangt vi hadde en pH under 8, og det var 7,6 og dH var 0, og kH var 2 og ledningsevnen var 38. GPS possisjonen var 8°12'02"N og 77°41'17"W.

Her kommer jeg med posen full av Rhineloricaria.
En Indianer hytte i Rip Tupisa.

Vi staket oss ut av denne lille elven og ut i Rio Tupisa og gikk opp en annen liten side elv. Jeg tror navnet på denne lille elven var Tutumate, her fanget jeg Sturisoma dariense, Rhineloricaria sp., 'Aequidens' coeruleopunctatus, Øksefisk og Astyanax sp., vanntemperaturen var 28,9°C, pH 8-8,2, dH 13, kH 13 og ledningsevnen var 190 microsiemens. GPS possisjonen var 8°12'05"N og 77°41'03"W. På veien oppover denne lille elven, så vi også en liten kanal, Lem og Benny hoppet uti og forsøkte å fange noe med duppnettet før det ble for mørkt.

Her har vi parkert i kanoen. Torstein og sjåføren venter i kanoen mens vi andre samle fisk.


Neste morgen skulle vi dra tilbake til Panama City og etter frokost betalte "Bossen han spurte etter betaling for kanon også, men vi fortalte at vi hadde betalt direkte til eieren av kanoen. Så vi var ikke interessert i å betale dobbelt for kanoen, prisen hadde vært høy nok. Etter at vi hadde pakket våre ting inn i bilene dro vi avsted mot Panama City. Vi hadde det ikke travelt i begynnelsen på de første 20 km, da vi hadde passert gjennom gjørmen og gjørmehullene også de store uten store problemer kunne vi slappe litt av. Vi stoppet ved flere små elver og større elver for å se hva som fantes av fisk. Men det var først etter 47 km. fra Yaviza som vi kom til en plass som het Santa Rosa hvor vi gjorde et lengere stopp.

 

Here we have changed water in our fish bags at Rio Santa Rosa.

Der hadde vi også våres lunsj og vi byttet vann på våre fiskeposer. I elven som vi trodde at vi hadde fanget 'Geophagus' pellegrini, Levendefødere som Poecilia mexicana?, og Phalloceros caudimaculata tror jeg, og Astyanax, og 'Ae.' coeruleopunctatus. Etter lunsjen vi dro videre, og vi hadde akkurat passert et skilt hvor det sto Meteti til venstre og den hadde asfaltert vei. Vel vi fortsatte videre og plutselig sto en pick up type Toyota hilux og sperret veien og et par karer kom mot bilen min.

Jeg åpnet vinduet på gløtt så jeg kunne høre hva de ønsket. Jeg så at en av karene hadde en pistol i baklommen og at de var i sivile klær gjorde meg mistenksom. Den første karen viste meg et politiskilt og sa at vi måtte følge med til politistasjonen. Så han klatret in i bilen og sa at vi skulle snu. Vi gjorde det, siden vi ikke hadde noe valg, og fulgte hans instrukser og kjørte opp til politistasjonen i Meteti.

The police station (chicken house) in Meteti.

Så vi ble kan du si arrestert, politiet tok kontakt med politiet i Yaviza på radion. Det var jo ikke noe telefonforbindelse ned dit, og fortalte hva vi hadde fortalt dem. Grunnen til at vi ble arrestert var at "Bossen" i Yaviza mente vi hadde stukket av fra leien av kanoen.

Vi fortalte at vi hadde betalt for leien til eieren av kanoen, så de måtte snakke med ham. Det hadde de gjort og fortalte at eieren av kanoen sa at han ikke hadde fått noen penger for leien. Jeg sa da at alle guttene her hadde sett at jeg betalte for kanoen. Så da sa de at de fikk bringe Indianeren til stasjonen for å forhøre ham.

En time senere kom de på radion og sa at han hadde tilstått at han hadde fått betalt. Så "Bossen" sa at de fikk fortelle oss at han beklaget problemene.

Så dermed fikk vi beskjed om at vi kunne dra. Jeg var ikke nervøs for at vi ble arrestert, vi hadde alt på det tørre, men du vet jo aldri i disse landene. Så vi bestemte oss for å kjøre direkte til Panama City, og Hotel Acapulco, for en deilig Sirloin Steak og flere kalde øl.

Turen fortsatte nordover neste dag, men den historien får vi ta senere. Håpet du syntes denne historien var okay, og har du kommentarer er det bare å sende meg en mail.


Vi sees,

Alf

You can reach me by e-mail at: alf@cichlid-power.com.

 

 

Part 2:

 

Den broen Puentes Americas.

Okay, vi dro nordover til San Carlos og passerte den store broen Puente Americas og vi gjorde et lite stopp for å ta noen bilder og fortsatte etterpå mot Chorrera og videre oppover mot Chame. Vi kjørte ut til Punta Chame for å se etter overnattingsplass, men det var ikke noen hoteller der ute. Før vi kom til Chame vi stoppet i en liten landsby som het Cappira med en flott liten elv og fanget noen flotte eksemplarer av, "Aequidens" coeruleopunctatus, Brachyraphis escopi ? en annen Levendeføder som jeg tror var en Giradinus sp. og det var også en Brycon Tetra og en Lebiasina sp.

Vannmålinger i elven Rio Capira

26.4°C 32.1°C 8.6 3 3 170 8°43´29"N x 79°53'06"W

Etter Punta Chame dro ned til San Carlos hvor vi hadde rom på et lite Hotel. Etter middag og noen ..., vi skrev ned dataene fra elven, og da var det dags for køya. Dagen etter vi forlot San Carlos og dro i retning Penome og passerte der og stoppet ved en elv 22,5 km. syd for Penome. Navnet på elven var Rio Grande , vannet var noe sløret, men jeg fanget Tomocichla sieboldi, "Aequidens" coeruleopunctatus, Levendeføder som jeg tror var Neoheterandia tridentiger, Brycon sp. og Curimata sp.

Vi fant et lite Hotel der, og etter at vi hadde sjekket inn, var det fortsatt noen timer før det ble mørkt, så vi bestemte oss å kikke i noen elver vi hadde passert på veien til San Carlos. Vi fanget bare en Plecostomus type der, så vi dro tilbake til Hotellet.

Dagen etter forlot vi San Carlos og dro i retning Penome,og vi passerte Penome og stoppet ved en elv 22,5 km syd for Penome. Navnet på elven var Rio Grande, vannet var lettere grumset , men jeg fanget en Tomocichla sieboldi, Aequidens coeruleopunctatus, levendfødere, som jeg tror var Neoheterandria tridentiger, Brycon sp. og Curimata sp. Vanntemperaturen var 25,2°C, Luft temp. was 29,4°C. pH 8, dK 1, kH 1 og microsiemens 50. GPS poss. is 8°25'25"N og 80°30'10"W.

Vi fortsatte videre nedover mot Las Tablas og derfra til Macaracas, det var veldig tørt landskaper der, men vi fant en elv akkurat 2,5 km før byen. Navnet på elven var Rio Estivan, vi jobbet der i ca. 2-1/2 time. Jeg fanget frlere Sturisoma sp., Aequidens coeruleopunctatus, Pimelodella sp. og Brycon sp., men vi fanget ingen levendefødere der, men vi tok vannprøver og fikk rom på Pensjonatet Lorena i Macaracas. Rett nede i gaten fant vi en liten restaurant. Vi vil stoppe en liten stund ved elven i morgen før vi fortsetter videre, og fange flere Sturisoma.

Vannprøvene viste følgende; vann temperaturen 26°C, luft temp. 29,4°C, pH 8,5, dH 5, kH 6, 190 mS. GPS poss. 7°44'48"N and 80°31'53"W klokken var 17:00.

Vi dro mot Los Pozos og La Minas og stoppet ved en elv som het Rio Parita. Vi hadde passert elven ute ved kysten på vår vei fra Chitre og mot Las Tablas. Jeg sa at vi antagelig ville treffe på elven igjen innenlands og høyere oppe. Det gjorde vi, og fra å være en grumsete elv var den forholdvis klar her oppe. Jeg fanget 19 små Sturisomaticthys, 'Aequidens' coeruleopunctatus, og noen undervannsfoto av fisken. Fisken der var også Pimelodella sp., en Gobi type, Brycon sp., Curimata og muligens en Plecostomus type. Vanntemperaturen var 26°C, luft temp. was 33,7°C, pH 8,5, dh 5, kH 5 og 200 mS.

Jeg glemte å ta GPS possisjonen, men siden det var under broen,og navnet på elven var Rio Paita og den lå mellom Las Minas og Ocu, skulle det være ganske lett å finne igjen stedet. Da vi var ferdig der kjørte vi opp til Ocu og forbi opp til hoved veien svingte til venstre i retning Santiago, rett utenfor fant vi et Hoet/Motel som het Nuovo Daule og vi betalte 29 dollar for et dobbelt rom med bad og toalett, det hadde også varmt vann. Det hadde også svømmebasseng. Etter middag/kveldsmat skrev vi ned hva som hadde blitt gjort denne dagen. I morgene skal vi dra opp til San Fransico og Santa Fe for å se hva vi vil finne i elvene langs veien opp dit. Så jeg tror vi blir her en natt til. Da skal vi kjøre mot David å sjekke de elvene vi finner som har bra vann. Deretter skal vi kjøre over fjellene til Atlanterhavssiden til Boca del Toro.

Hotellet i Santa Fe.

I dag kjørte vi mot San Fransico og Santa Fe, jeg hadde håpet at vi skulle komme lengre, men de sa at vi kunne ikke komme videre med den bilen vi kjørte. Så vi snudde og kjørte nedover igjen, vi gjorde et stopp ved Hottelet Santa Fe , som jeg ikke visste fantes, men det var vel ganske nytt, der slappet vi av og fikk ... kjølt oss litt ned.

Fra vårt nye Hotel Plaza som lå rett ved hovedveien og på utsiden av Santiago og opp hit var det 64,9 km. Vi skulle jo selvsagt kikke etter fisk og vi stoppet ved broen som krysset elven Rio Gaitu.

Rio Gaitu.

Vi byttet vannpå våre fiskeposer får vi kastet oss ut i vannet. Jeg fanget Tomocichla sieboldi, Levendefødere, Sturisoma sp., Aequidens coeruleopunctatus, Pimelodella malle, Tetra og Eleotridae. Vannet var ganske klart og strømmen på vannet var ganske sterk midt ute i elven, bunnklaget i elven besto for det meste av kulestein, og melleom steinene hadde Tomocichla sieboldi det veldig bra. De var vanskelig å fange, så jeg fanget en 5-6 Sturisoma sp. Det var 31 km fra Hotellet og opp til elven her. Vanntemperaturen var 25,4°C, og luft, temperaturen var 29,9°C. pH 7, dH 1, kH 1 og 50 mS. GPS poss. 8°18'04"N and 81°00'32"W.

ABOVE: Tomocichla sieboldi i posen.

HØYRE: Her ser du undervanns foto av Teleocichla sieboldi.


Vi fortsatte videre og kom til elven Rio Santa Maria, og stoppet også her. Vi fanget Levendefødere, Aequidens coeruleopunctatus igjen, Pimelodella malle, og noen store Gobis, Eleotridae og Poecilia mexicana eller butleri?? Vanntemperaturen var 24,5°C, luft temp. var 32,6°C, pH 7, dH 1, kH 1 og 38 mS. GPS possitionen var 8°24'45"N og 81°03'16"W. Rett før vi (15,4 km) Santa Fe vi kikket i en midre bekk som het Quebrada El Nance. Jeg fanget 5 Tomocichla sieboldi, store Poecilia butleri ?, Pimelodella, 'Aequidens' coeruleopunctatus igjen, og som vanlig Brycon sp. Vanntemperaturen var 28,5°C, luft 31°C, pH 8,5, dH 2, kH 3 og 70 mS. GPS 8°24'46"N og 81°02'54"W.

Poecilia butleri er en veldig flott fisk.

I dag kjørte vi fra "vårt" Hotel Plaza grand David og stoppet ikke før vi kom til en elv som het Rio San Pablo. Der fanget vi Loricaria sp., Tomocichla sieboldi, og det var også noen store Gobi der, Eleotridae, muligens to typer, Poecilia butlerei? , Brycon sp., Curimata, Pimelodella og selvsagt Aequidens coeruleopunctatus. Vanntemperaturen 25,8°C, luft 28,8°C, pH 7, dH 1, kH 1 og 42 mS. Det var fjell og steiner som bunnlag, og ganske klart vann, men hurtigstrømmende. GPS 8°12'01"N and 81°15'05"W. Så dro vi 18 km videre til en elv som het Rio Cobre. Der fanget vi ikke mye fisk, det virket som det var mindre der, men vi fanget noen Levendefødere som Gambusia. Vanntemperaturen var 26,7°C, luft 34°C, pH 8, dH 2, kH 2 og 70 mS. GPS 8°13'09"N and 81°23'06"W.

Vi kjørte videre mot David og kom til en elv som het Rio Chorcha. I denne elven fanget vi for første gang Cichlasoma latifrons, veldig fine fisker, men det var vanskelig å fange de som var store, så jeg knabbet til meg noen mindre fra et kull som foreldrene passet på. Der var det også Tomocichla sieboldi, Loricaria, Gobis, Brycon sp., aog Levendefødere. Vi tok prøver av vannet før vi dro til Hotel Fiesta som ligger rett utefor David. Dette Hotellet var vel en av de dyrere vi hadde bodd på, 52 dollar for et trippel rom og 42 for et dobbeltrom. Vannverdier i Rio Chorcha; Vanntemperaturen var 29,8°C, luft 35,1°C, pH 7,5 , dH 2, kH 2 og 60 mS. GPS 8°24'34"N og 82°12'51W.

More Tomocichla sieboldi in the bag.

 

Chiriqui Grande

Dagen etter dro vi mot Chiriqui Grande på Atlanterhavssiden, vi visste ikke hvor lang tid det ville ta, vi hadde hørt forskjellige tider, avhengig av veiens kondisjon. Vi gjorde det på tre timer, og vi hadde flere stopp langs veien. Da vi startet fra den andre siden fra Pan American Highway, var det et skilt som sa at det skulle være 92 km til Chiriqui Grande. Dette var ikke riktig, for vi målte det til 112 km. Vi så fram til å se Rio Guarumo og var litt spente, fordi dette var en elv på Atlanterhavssiden eller Karibien siden, og det burde være nye og interessante fisk. Vi ville bl.a. finne Crypthoheros nanoluteus, en som vi ville kalt Sebracichlide som har byttet slekt og heter nå Amatitlan, og en som de kalte "Cichlasoma" Chuco og antageligvis "Cichlasoma" alfari.


Hunn av Amatitlania fra Rio Guarumo.

Da vi nådde Rio Guarumo MÅTTE vi bare stoppe ved broen og komme oss ut i vannet. Vi grabbet med oss hover, plastikk poser og dykkemaske og snorkel. Jeg hadde ikke vært lenge i vannet før jeg så min første Crypthoheros nanolutes og jeg klarte også å fange noen mindre og også en mindre "Vichlasoma" alfari?.* Jeg fanget også store Poecilia butleri, og kanskje fanget jeg også Brachyraphis sp. Da var vi i første omgang tilfredsstilt og fortsatte videre mot Chiriqui Grande. Nå måtte vi kikke etter en overnattings plass.

Vi ble fortalt at Hotel Fuentes var bra. Vel det er bra at akvarister på "fisketur" ikke er så kresne. Et rom med et lite mørkt rom de kalte toalett og bad, uten lys. To senger og en vifte på veggen som stoppet ved midnatt, da stoppet de aggregatet. men temperaturen var ikke så ille så\ vi klarte å sove. Til og med sengene var ikke gode, fjærene i maddrassen var ikke gode mot ryggen og du måtte forsøke å forme kroppen slik at du kanskje klarte å ligge mellom fjærene, men dette var ikke lett. Men hva kunne man vente seg når vi betalte 9 doller for et dobbelt rom.

Bjørns har akkurat tatt en dusj!!!, og det var like før de tok strømmen.

I dag dro vi 13,8 km ut fra Chiriqui Grande til Rio Guarumo igjen, vi skulle bytte vann på våre fisk og vi hadde etter hvert en del poser å bytte på. Etter vannbytte skulle vi fange fisk igjen.

Vannbytte ute i Rio Guarumo.

 

Etter vannbytte fanget jeg en Levendeføder som heter Alfaro cultrata store Poecilia butleri, Crypthoheros nanoluteus, "C" alfari? og Brachyraphis sp., Amatitlan sp. og det var også en Gobitype, Parachromis loieselle og Eleotridae. Så tok vi bilder både over og under vann, og selvsagt vannprøver. Vanntemperaturen var; 27,8°C, luft 31,2°C, pH7,5, dH 3, kH 3 og 70 mS.

GPS 8°54'21"N og 82°11'09"W.

En hunn av Chryptoheros nanoloteus, tatt senere i akvariet.

 

I morgen vil vi bytte vann på fisken ute ved broen og så tar vi ut kursen mot Panama City, og det er rundt 600 km. Vel vi kjørte hele veien til Panama City, uten å stoppe noen plasser for å kikke etter fisk, og vi booket oss inn på Hotel Dos Mares, siden de ikke hadde ledige rom på Hotel Acapulco. Men hotellene lå ved siden av hverandre, det var bare parkerings plassen som skilte hotellene. Vi byttet dagen etter til Hotel Acapulco, for de hadde inngjerdet parkeringsplass som ble stengt om natten og så hadde de parkeringsvakt, så der sto bilen trygt.

I dag er det lørdag og vi skal drapå utsiden av Panama City og finne en elv med klart vann, for å bytte vann på våre poser. I denne elven ( Quebrada Custodia) vi fanget også Geophagus crassilabris, Aequidens coeruleopunctatus, Loricaria sp., Pimelodella malle, Crypthoheros panamensis Killifisk og Poecilia sp. Vanntemperaturen var 26,3°C, luft 36,3°C, pH7,5, dH4, kH 4, og mS 100.

GPS 9°07'59"N og 79°35'07"W.

Chryptoheros panamensis hunn.

 

Så var det slutt på turen, men jeg håper du likte den.

 

 

E-mail Alf Top Home page

DISCLAIMER: Statements made on this page are not herewith made available for the purpose of zoological nomenclature
under the International Code of Zoological Nomenclature.