Mazarunia mazarunii,

Kullander 1990

 

Klikk på et bilde for å forstørre

 

 

 

 
 

 

Mazarunia mazarunii, Kullander 1990

Små Mazarunia mazarunii i fotoakvariet.

Mazarunia mazarunii ble beskrevet av Dr Kullander i January 1990 og den nye slekten og arten kommer fra Guyana, Søramerika. Fisken ble fanget inn av min kompis, Dr Patrick de Rham in 1976, men beskrivelsen ble utsatt siden det var bare to eksemplarer i påvente på at det kunne komme flere. Beskrivelsen ble gjort i det vitenskapelige magasinet "Ichthyological Exploration of Freshwaters".

Jeg bestemte meg for å dra til Guyana i Oktober 1999 og en av målene var å se om jeg kunne klare å finne å fange Mazarunia mazarunii. Jeg vil ikke her fortelle om hele turen, det kan dere lese under "Fangst av fisk i Guyana", som ble en fin tur, men her konsentrere meg om Mazarunia. Vi måtte chatre et lite fly en 5 seter Cessna for å dra opp til Kamarang og Mazaruni River, og det kostet oss US$613. Kamarang er en Amerindian landsby og for å dra dit trengte vi en tillatelse fra Innenrikes departement,vi gjorde ikke det og hadde problemer med det lokale politi som holdt på å spurte etter tillatelsen, men jeg vil ikke kjede dere med å fortelle at vi fikk en dag til å dra ut og jeg klarte å fange Krobia potaroensis, Cichlasoma bimaculata, Mazarunia mazarunii og kanskje en ny Mazaruni sp. men jeg er ikke sikker på om dette er en Mazarunia eller en ny slekt, den ligner ikke på Mazarunia, men jeg får vente å høre hva Dr Kullander tror.

Vi dro nedover Mazaruni River for ca. en times tid å lagde Camp på en plass som de kalte "Pepper Camp", neste morgen krysset vi elven til et lite sideløp som de kalte Kanawee Creek.

Biotopen i Kanawee Creek hvor jeg fanget bl.a. Mazarunia mazarunii, Krobia potaroensis og Cichlasoma bimaculatum.

Vannet var kjølig, men klart. Jeg klarte å fange 10 Mazarunia mazarunii, Krobia potaroensis og noen Cichlasoma bimaculatum.

Vannverdiene viste følgende; Vann temperaturen 21,7°C, luft temperaturen 27°C, pH var 6,5, dH var 2 og klokken var 0900 på morgenen. GPS possisjonen var 06°00'04"N og 60°37'47"W. Jeg var i vannet ca. en time, da begynte jeg å fryse og måtte gå opp for å varme meg litt.

En av de små Mazarunia som jeg fikk med meg hjeme.

En voksen hanne av Mazarunia mazarunii i god kondisjon.

Vel tilbake hjemme plasserte jeg fisken i et 100 liters akvarium. Jeg foret med Artemia, Cyclops og frossne røde mygglarver og et tørrfor av god kvalitet. Fiskene vokste sakt opp til voksen størrelse som var mellom 5-6 cm. Hannen var litt større enn hunnen.

Du kan vel ikke si at fiskene var farverike, men med den gråe farven og de svarte tegningene når de var i lekhumør var de ganske fine.

Forer med mye Artemia, så det syntes på bildet.

Hunnen passer på eggene som ble lagt på en rot.

Fiskene flyttet seg litt til bakgrunnen når jeg dukket opp med kameraet, for å se hva jeg ville gjøre.

Nylig klekte yngel med plommesekk henger på roten.

I mitt akvarium valgte de en vertikal side på roten. Eggene var ganske små og mengden av yngel var ikke stor. Det største antall yngel jeg hadde var så langt 12 stk. Jeg vet ikke årsaken til dette, siden fiskens størrelse skulle indikere flere egg og at de også var små, men de kan jo ha blitt spist av noen Ancistrus maller i karet, eller av de andre voksne Mazarunia. Men uansett så hadde jeg lykkes i å oppdrette fisken og kunne spre dem til noen av mine fiskevenner.

Paret passer på eggene.

For de av dere som ønsker å få mere vitenskapelig informasjon, vil jeg anbefale og lese Dr Kullander's beskrivelse: `Mazarunia mazarunii (Teleostei: Cichlidae), a new genus and species from Guyana, South America'. Ichthyological Explorations of Freshwater. Vol. 1, pp3-14, Januar 1990.

Jeg klarte også å fange en fisk som kan være en ny Mazarunia, men den ligner ikke mye på Mazarunia, men du kan se på bilde av fisken i fotoakvariet og se hva du syntes.

Indianerene i Kamarang kalte fisken for "Red Patwa".

Den har allerede blitt oppdrettet, men er ikke vitenskapelig beskrevet enda.

 

 

 

Denne siden ble ikke så veldig lang siden det er bare er en fisk i denne slekten som er beskrevet, og Red Patwa er ikke beskrevt og jeg tror det blir en ny slekt.

 

Cichlid Power,

Alf

 

DISCLAIMER: Statements made on this page are not herewith made available for the purpose of zoological nomenclature
under the International Code of Zoological Nomenclature.