Genus

Laetacara, Kullander, 1986

 

Klikk på et bilde for å forstørre

 

Slekten Laetacara ble satt opp av Dr Sven O. Kullander ved det Svenske Riksmuset i Stockholm i 1986. I hans revisjon av slektens Cichlasoma i 1983 han plasserte disse fiskene i "Aequidens" dorsiger gruppen. Det er minst to ubeskrevne arter som tilhører slekten Laetacara, men Dr Kullander refererer til tre arter. De to kjente i hobbyen er Laetacara sp. "Buckelkopf" og Laetacara sp. "Orangeflossen" og det var Ingo Koslowski i Gelsenkirchen, Tyskland som ga disse to fiskene disse navnene. Erik Åhlander ved Nat. Hist. Mus. i Stockholm har jobbet med Laetacara sp. "Orangeflossen" i mange år litt til å fra og aldri blitt ferdig. Selv har jeg ventet i flere år for et navn på denne fisken. Dr Kullander refererer til et dokument i sin bok fra 1986 at Laetacara vil bli omhandlet i bredere form av Åhlander & Kullander, men så langt pr dags dato august 2009 intet har blitt publisert enda.

Jeg fanget Laetacara sp. "Orangeflossen" i Colombia i 1991 og i 1993 i Provinsen Guainia ute i Puerto Inirida. En av plassene var i Rio Atabapo, en annen plass var i Caño Caiman og tredje plassen var i en liten sjø syd for byen Puerto Inirida. Sjøen eller tjernet ble kalt Lagona Coco. Eiendommen sjøen lå, var eid av en eldre dame som vi fikk tillatelse til å besøke sjøen og fange fisk der.

Vel det har hendt flere ting siden jeg skrev denne siden, og det er at fiskene som i mange år ble beskrevet som Laetacara sp. Orangeflossen har blitt beskrevet, og det har også den vi kalte Laetacara sp. Buckelkopf. Fiskene heter i dag Laetacara fulvipinnis og Buckelkopf heter i dag Laetacara araguaiae.

 

 

 

 

Laetacara curviceps

Hanne Laetacara curviceps med yngel.

Laetacara curviceps is probably still better known as "Aequidens" curviceps. It will take some time before people get used to the new name. Personally I think that the new name should be well-known. After all it has 10 years since the new Genus was created.

This fish has been one of the most popular cichlids among aquarists. Easy to keep and breed, does not harm other fish, and has been available in the hobby most of the time. Many articles have been written, pages up and pages down, about the fish, so there is no need for me to tell you more about it. You will find it in almost all books about aquarium fish.

 
 

 

Laetacara dorsigera

...

...

...

Hunnen legger egg, men har ikke den fine mørke farven enda.

Samme gjelder hannen, lekfarvene er ikke slått på enda. Et par av Laetacara dorsigera med egg, og nå har de fått den fine lekfarven, men det syntes ikke noe særlig på bildet.

Laetacara dorsigera har også vært en av de vanligste Laetacara som man ser i akvariene, forretninger og i akvaristers akvarier i de senere årene. Det er en flott fisk som ikke skader annen fisk, ikke graver den opp planter osv. Så det er ikke rart at denne fisken har blitt så populær. Når denne fisken dukket opp i hobbyen, var det gjerne i sendinger med Laetacara curviceps. Så i begynnelsen var det ingen som eksakt kunne fortelle hvor fiskene ble fanget, men akvarister reiste ut og fanget fiskene, så nå vet vi hvor fisken kommer fra.

 
 

 

Laetacara flavilabris

Smilende (Smiling acara) Acara.

Et par av of Laetacara flavilabris med yngel, og det er farveforandring.

Når jeg kom i kontakt med denne fisken for første gang var det via Dr Sven O. Kullander som hadde fanget fisken i Peru og oppdrettet den, jeg fikk 6 yngel i fra ham.

Han var grei nok å overlot noen yngel til meg, og da de ble kjønnsmodne så viste det seg at de var flotte fisk. Og resultatet ser dere på bildet. Fisken var veldig sky i begynnelsen, og de ble lett grepet av panikk. Men, det var i begynnelsen. Fiskens farver utenom leken er ganske gråaktige, men linjene fisken har ved munnen fikk amerikaneren Langhammer til å gi den navnet "The smiling Acara". Det ser ikke ut som fisken blir oppdrettet mye, så de kommer i sendinger fra Peru, så har du sjans til å se på sendinger fra Peru, da burde du kikke etter denne fisken nemlig, Laetacara flavilabris.

 
 

 

Laetacara thayeri

Laetacara thayeri.

Photo: Ingo Koslowski.

Dette bilde er tatt av min venn Ingo Koslowski i Gelsenkirchen i Tyskland, jeg fikk også noen Laetacara thayeri fra ham, men de var antagelig for gamle til å legge egg, så jeg fikk ikke noen lek av fiskene. De levde heller ikke så lenge hos meg. Jeg fikk heller ikke tatt noen bilder av fiskene, så derfor fikk jeg et bilde av Ingo. Jeg har heller ikke sett fisken siden, selv om det er flere foretninger som mener de har eller har hatt fisken, men det har de gangene jeg har kikket vært Laetacara flavilabris. Så L. thayeri har jeg ikke hatt siden 1985.

Så jeg beklager at jeg ikke kan gi dere mere informasjon om fiskene, da jeg ikke har noe særlig personlig erfaring med fiskene. Men ønsker dere å lese mere om fisken, og da særlig vitenskapelig dokumentasjon, bvil jeg anbefale Dr Kullanders bok "Cichlid fishes of the Amazon River Drainage of Peru" fra 1986.

 
 

 

Laetacara araguaiae (tidligere Buckelkopf)
(Laetacara sp. "Buckelkopf")

Når man ser denne fisken i akvarie forretninger, lurer man kanskje på hvilken fisk det er. Det som er et spesielt kjennemerke er midt/sidestripen som også går ned som en vinkel på gjellelokket. Dette er et fint kjennetegn på at det er rette fisken, den viser jo ikke mye farver i forretnings akvariene, så det kan man ikke bruke som kjennetegn.

En eldre hanne Laetacara araguaiae, og det er en flott fisk.

En hunn av Laetacara araguaiae.

...

Denne vinkelen som går ned på gjellelokket vises godt på dette bildet, og er et godt kjennetegn.

 

Et par med yngel, og yngelen er små.

Vel tilslutt ble også denne fisken beskrevet, det var 15 mai 2009.

Dette er en liten og flott cichlide som fortjener en større utbredelse i akvariehobbyen, de har det samme handycap som mange andre søramerikanske cichlider, de er ganske grå når de er små. Men gi dem en sjanse, du vil bli vel belønnet når de vokser seg til. De har også en interessant adferd og de kan gå sammen med det meste.

De er også ganske lette å oppdrette, men yngelen er veldig små, men har du mikromark i den første tiden før du begynner å bruke nyklekt artemia, er det sjelden noen problemer. Som alle fisk vil de gjerne ha rent vann, så bytting av halve akvariet en gang i uken er bra, gjør du det holder du også en god vannkvalitet. Ikke alle har vann av en slik kvalitet at de kan bruke det direkte i akvariet, men må "lage" eller preparere vannet før man fyller det i akvariet. Men jeg tror du vil ha mye igjen for denne jobben.

Denne hannen av Laetacara araguaiae. ("Buckelkopf") ser flott ut, navnet buckelkopf refererer til en knøl eller pukkel i pannen, ingen av mine fisk har hatt hva jeg vil kalle knøl i pannen (se foto), men de er jo fine likevel, og kanskje kommer det når de blir eldre? Hvis du vil lese beskrivelsen av denne fisken så kan du laste det ned fra nettet. "Description of a new species of Laetacara, Kullander, 1986 from central Brazil and re-description of Laetacara dorsigera (Heckel, 1840) (Labroidei: Cichlidae: Cichlasomatinae).

 
 

 

Laetacara fulvipinnis
(Laetacara sp. "Orangeflossen")

Laetacara sp."Orangeflossen"

Dette er den siste i slekten Laetacara og denne har jeg ventet lenge på at den skulle bli beskrevet. Jeg håpet lenge at om jeg maste lenge på Erik Åhlander skulle det skje noe, eller at Dr Kullander og Erik Åhlander ville publisere dokumentet som Dr Kullander refererte til i sin bok i 1986 "Cichlid fishes of the Amazon River drainage of Peru, on page 321. (Se tekst på toppen av siden om slekten Laetacara).

Vel dette var den siste av Laetacara som ble beskrevet, etter å ha ventet på dette i mange år, ble navnet Laetacara fulvipinnis Det så nesten ut som Dr. Wolfgang Staeck og Dr Ingo Schindler også syntes det hadde tatt lang tid. Så endelig kom beskrivelsen av Laetacara sp. Orangeflossenal, og det er jeg glad for at fisken endelig har fått et navn. Så hvis du ønsker å lese beskrivelsen kan du lese hele beskrivelsen. Description of Laetacara fulvipinnis sp. n. ( Teleostei: Perciformes: Cichlidae) from the upper drainages of the rio Orinoco and rio Negro in Venezuela. Du kan laste den ned fra nettet.

Så jeg håper at dette blir bra for dere også.

Laetacara fulvipinnis er en rolig og fin fisk, kanskje noe sky, men ser du den i lekfarver er det en annen fisk.

Laetacara fulvipinnis i daglig farver i akvariet.

I denne biotopen var det også sjakkbrett cichlider og Apistogramma, tetra og andre fisk også. Senere har Dr Ingo Schindler og Dr Wolfgang Staeck beskrevet en ny Dicrossus fra disse områden og dette er Dicrossus gladicauda som ble publisert i mai 2008. Du kan også laste ned denne beskrivelsen fra nettet.

Her er vi i biotopen i Caño Caiman, og som du ser er det mye trestammer og kvist i vannet, dette gjorde det ikke lettere å fange fisk.

 
 

 

 

Cichlid Power,

Alf

 

DISCLAIMER: Statements made on this page are not herewith made available for the purpose of zoological nomenclature
under the International Code of Zoological Nomenclature.