Genus

Gymnogeophagus,

Rebeiro, 1918
 

Klikk på et bilde for å forstørre

 

 

Gymnogeophagus slekten er en neotropical cichlide, det er de vi kjenner under navnet Geophagus. Senere i 1975 Dr J.P. Gosse fra Belgia gjorde en revisjon av slekten Geophagus og plasserte de andre som ikke passet inn i slekten Geophagus i Gymnogeophagus. Siden da hendte ingenting før i 1988 da kom det en ny revisjon. "Revision of the neotropical cichlid genus "Gymnogeophagus Ribeiro, 1918, with descriptions of two new species (Pisces, Perciformes)". Denne revisjonen var ved Roberto E. Reis & Luiz R. Malabarba.

I tillegg ble en ny Gymnogeophagus beskrevet i 1992 av Roberto E. Reis, Luiz R. Malabarba and Carla S. Pavanelli. "Gymnogeophagus setequedas, a new cichlid species (Teleostei: Labroidei) from middle rio Paraná system, Brazil og Paraguay".

Disse cichlidene har sin utbredelse i Søndre Brazil, Paraguay, Uruguay og nordøstre deler av Argentina.


 

 
 

 

 

Gymnogeophagus balzanii, (Perugia, 1891)

En hanne Gymnogeophagus balzanii.
Type lokaliteten: Vila Maria, Mato Grosso, Brazil.

Foto av Jørgen Jørgensen.

La meg starte med denne, jeg kom først i kontakt med denne som Geophagus balzanii. Fisken er kanskje ikke den du hopper i været ved første blikk, men du blir helt sikkert forelsket i fisken når du har hatt den en stund. En stor hanne ser ut som den i full fart har kjørt mot veggen. Fisken er grei å holde, men jeg har funnet ut at fiskene til slekten Gymnogeophagus ikke liker det varmt. Hvis du holder disse fiskene (Gymnogeophagus) ved en høy temperatur (25-26 grader) for en lengre periode, ser det ut som om fiskene svinner hen og dør. Når du holder fiskene ved en temperatur 19-20 grader gjennom vinteren kansje også lavere og på våren øke temperaturen til kanskje 22 -23 grader. Da vil de sannsynlig begynne å leke hvis de er blitt holdt under gode forhold og foret bra.

Fisken er en av de større i slekten, men vil likevel oppføre seg pent, når de begynner å legge egg. Fisken er forholdsvis sky, men holder du fisken sammen med andre fisk som er aktive, vil den gjemme seg og du vil ikke se så mye til den.

Når du finner fisken i en forretning, noe som ikke er vanlig, kjøp en liten gruppe på minst 4-5 stykker. Når de er små så er det ikke store kjønnsforskjeller, men når de når en størrelse på ca. 7-8 cm begynner hannene og få en brattere panne. Som jeg sa tidligere som de skulle ha kjørt på veggen. Hannen får også blå prikker i ryggfinnen, anal og bukfinnene. Hannen får også forlenget ryggfinne og topp og bunn på halefinnen.

Fisken søker føde som Geophagusen gjør, de tar en munnfull med sand og siler den og sanden kommer ut igjen via gjellelokkene.

 
 

 

Gymnogeophagus cf. "meridionalis"

Gymnogeophagus cf. "meridionalis" from Uruguay.

Da jeg først fikk tak i denne fiske var jeg ikke sikker på om dette var Gymnogeophagus rhabdotus eller Gymnogeophagus australis, for når jeg fikk tak i fisken i begynnelsen av 1980's, kunne ingen med sikkerhet si hva de skulle hete.Senere fant vi ut at i følge akvarielitteratur at denne fisken skulle være G. rhabdotus, så vi slo oss til ro med dette. Så skjedde det ingenting før det ble publisert et nytt dokument i 1988. Det var revisjonen til Reis & Malabarba. "Revision of the Neotropical Cichlid Genus Gymnogeohagus Ribeiro, 1918, med beskrivelse av to nye arter.

Disse to nye artene var Gymnogeophagus meridionalis sp.n. og Gymnogeophagus lacustris sp.n. Dette forandret ikke så mye da jeg ikke lengre hadde fisken, men jeg bestillte beskrivelsen for å være oppdatert. Så hvis du vil lese beskrivelsen, da må du bestille den.

Gymnogeophagus rhabdotus and Gymnogeophagus cf. "meridionalis", er substratlekere, de legger egg på en flat stein o.l. eller på en vertikal stående stein. Den utvalgte steien blir pusset i et par dagers tid før de leker og du vil også se leggerøret til hunnen. Etter at eggene er lagt, vil begge foreldrene pusse og passe eggene og forsvare sitt teritorium. Etter rundt fire dager klekker eggene, det kan være litt variasjon avhengig av temperaturen. Men, de plukker opp de nyklekte yngelene og plasserer dem i en ferdiglaget grop i sanden.

Noen ganger begynner paret å krangle, hunnen jager vekk hannen eller motsatt. Det skjer gjerne om fiskene holdes alene, hannen forstyrrer hunnen, siden han har ikke noen oppgaver som å forsvare territoriet mot inntrengere. Så de begynner å krangle og enden på visa er at egg eller yngel blir spist. Jeg har gjerne en 15 watts lampe lysende om natten slik at hunnen kan forsvare yngelen, da hovedlyset går av, så da er det litt lys så hunnen kan holde yngelen samlet i gropen om natten, og hun kan forsvare de mot annen fisk som søker etter mat om kvelden/natten som f. eks. maller.

Etter ca. 4-5 uker begynner hunnen og miste interessen for å passe på yngelen og hun er gjerne klar til å legge egg igjen.

 
 

 

Gymnogeophagus gymnogenys, (Hensel, 1870)

Gymnogeophagus gymnogenys, en ung hanne

Den neste av Gymnogeophagus jeg vil fortelle om er Gymnogeophagus gymnogenys, jeg var så heldig å få denne fisken av en tysk kamerat, Thomas Shultz, han er flykaptein i Lufthansa. Dette gir han muligheter til å reise "litt" og det var jo heldig for meg. Han fikk Geophagus pellegrina fra meg og jeg fikk Gymnogeophagus fra ham. Dette skjedde lenge før fiskene jeg hadde sett noen av disse fiskene her i Skandinavia. Gymnogeophagus gymnogenys ble fanget i en gjørmete dam med masse igler, ikke så langt unna Santo Antonio de Patrulha.

Byen ligger ca. 100 km øst for Porto Alegre i søndre Brasil. Jeg har ikke funnet stedet på mitt kart, men så er det heller ikke så detaljert. Det var også mange andre fisketyper der, Crenicichla punctulata, "Geophagus" brasiliensis og Gymnogeophagus rhabdotus? Dammen hadde et lite utløp ut til en nærliggende elv ca. 500 meter unna. Navnet var visst jeg husker riktig, noe sånt som Rio dos Suinos?

Elven var ganske forskjellig økologisk. Den var dyp, men veldig steinete, noe som gjorde det vanskelig og fange Gymnogeophagus labiatus, de kunne lett gjemme seg under steiner. De fant en plass hvor steiner var flyttet slik at biler kunne passere elven, og der var det lettere og bruke garnet, så vi fanget ca.30 Gymnogeophagus labiatus, i et drag.

De forsøkte også å fange nær Porto Alegre i Guaiba, der hadde Roberto Reis fanget begge artene tidligere, men de fanget bare Gymnogeophagus gymnogenys, dette er et delta område for mange elver og den største er is Rio Jacui. I Guaiba var Gymnogeophagus gymnogenys ganske store men de hadde kjedelige farver, i dammen Santo Antonio de Patrulha var fiskene mindre men veldig farvestrålende. De fanget også langs hovedveien Highway 116 hvor de fanget Gymnogeophagus gymnogenys og også G. rhabdotus. Hovedveien Highway 116 går mellom Porto Alegre og Pelotas.

Da fiskene Gymnogeohagus gymnogenys som jeg fikk fra Thomas vokste opp, og hannen var veldig farvestrålende, bildet som jeg bruker er av en ung hanne, men den er likevel flott i farvene. Når de hadde lekt la jeg merke til adferden til fiskene, men jeg kunne ikke se hvor de hadde lekt. De hadde lekt på sanden, men jeg kunne ikke se noe, fordi hunnen sto ikke rett over eggene som mange cichlider gjør, hun sto et lite stykke unna så du ikke skulle se hvor eller bli oppdaget av andre fisk som ønsket kaviar.

Men hunnen plukket opp yngelen når de klekte og bar dem i munnen til de var klare for sin første svømmetur. Alt gikk bra,men det var ikke så mange yngel, jeg tror det var seks stk., men jeg syntes fortsatt at det var bra, de hadde lekt og det ble yngel. Jeg skulle ikke sekge noen av dem, så seks yngel var ok for meg. Senere leker ga flere yngel.

 
 

 

Gymnogeophagus labiatus

A male Gymnogeophagus labiatus.

 

Så til den siste så langt, nemlig Gymnogeophagus labiatus, jeg har også noen små Gymnogophagus setequedas, men ikke noen bilder enda, muligens har jeg en ny Gymnogeophagus fanget i Uruguay. Men det vil jeg eventuelt tilføye senere.

Fisken ble fanget mange plasser sammen med Gymnogeophagus gymnogenys. Denne fisken har en slankere kropp, og den hører vel ikke til de mest farverike Gymnogeopgus, men farvene betyr jo ikke alt, adferden er mere interessant enn farvene, men har den fine farver, så er jo ikke dette et handykap.

Fisken vokste opp og du ser av bilde at leppene er tykke, men jeg harhørt at de kan være mye større, dette har også gitt fisken navnet den har, nemlig labiatus. Da fisken lekte for første gang, lekte de på et lite trestykke og antallet egg var heller ikke stort, og jeg tror i første lek det var en 25 stykker. Det var greit, da hadde jeg noen ekstra som jeg kunne bytte med venner.

Jeg håper at det jeg har skrevet her om Gymnogeophagus,skal pirre nysgjeriheten deres til disse fiskene. Jeg vet at de kan være vanskelig å finne, men ikke gi opp håpet.

 
 

 

 

Etter at dette ble skrevet har interessen for Gymnogeophagus vært økende og det er flere som holder fiskene, men fortsatt er de ikke så vanlig i akvarieforretninger, selv om de har blitt importert oftere. Jeg tror ikke alle de nye fiskene er nye, men kanskje lokale varianter av allerede beskrevet fisk. Jeg håper at jeg kan ta bilder av de nye ved en senere anledning.

Du er velkommen til å ta kontakt om du har spørsmål du tror jeg kan svare på.

Håper at du syntes siden var grei.

 

 
 

 

Cichlid Power,

Alf

 

DISCLAIMER: Statements made on this page are not herewith made available for the purpose of zoological nomenclature
under the International Code of Zoological Nomenclature.