Genus

Geophagus

Klikk på et bilde for å forstørre

 

Hold av cichlider som Geophagus har økt en del, ikke bare siste år, men i noen år nå. Når du studerer Geophagus litt nærmere, vil du forstå hvorfor. De er flotte, veldig elegante og de fleste av dem er veldig snille, ikke bare mot andre fisk, men også blant sine egne. Overskriften skulle gi de av dere som ikke er så kjente med disse cichlidene noen hint. Jeg vil ta det generelle om Geophagus her i begynnelsen og vise noen bilder av noen Geophagus.

Geophagus har alt du kan ønske deg fra cichlider de er farvestrålende, har en veldig inressant adferd og kan gå sammen med annen fisk i et selskapsakvarium. Det er selvsagt ting du må passe på, som temperaturen, størrelsen på akvariet, maten til fisken, gjemmesteder i akvariet, og vannkvaliteten er veldig viktig. Hvis du ønsker å holde en gruppe med Geophagus i et selskapsakvarium, bør akvariet være minst på 250 liter eller gjerne større.hvis du har plass til det. Du må også tenke litt på valg av planter du ønsker å ha. I de fleste biotoper hvor Geophagus lever, der finnes det ikke mye planter, men om du ønsker å ha selskapsakvariet i stuen, da tror jeg det vil bli noen høye røster om du bare bruker stein og røtter, som jo er biotopen Geophagus lever i.

Fin sand er også en del av det hele, siden Geophagus bruker mye av sin tid til fødesøk og siler sanden for å finne maten. Hvis du ønskerå ha sanden høyest bakerst og lavest i fronten ... du kan glemme det, fordi når Geophagusen tar en munnfull med sand og tygger og siler sanden, de spytter ikke sanden tilbake på plassen hvor sanden ble plukket opp, den blir spredd rundt, så etter en forholdvis kort tid er bunnlaget flatt og på samme nivå hele veien.

 
 

 

Geophagus altifrons

Geophagus altifrons.

Jeg har hørt at enkelte har brukt grov sand isteden for fin sand for å hindre denne gravingen, men da er det bedre man ser seg om etter annen fisk, fordi å tygge å sile sand er naturlig for Geophagus.

Bestemmer du deg for Geophagus som jeg syntes er et godt valg, må du også være tålmodig, fordi når du besøker en akvarieforretning og ser etter Geophagus, er du kanskje heldig, og finner noen grå farveløse fisk. Det vil ta bort i mot to år før dine fisk viser seg hvordan de kan se ut, når de er i god form og kondisjon.

Så i mellomtiden får du kikke i noen bøker om Geophagus og jeg vil gi deg navnet på en av bøkene jeg tenker på. Dette er en veldig god bok som jeg kan anbefale. Boken jeg tenker på er på Tysk, men bare bildene er verdt prisen, og boken heter; `Die Buntbarsche Americas' Band 3, ISBN 3-8001-3990-1. Som sagt er boken på Tysk, men selv om du ikke kan lese tysk, bare se på bildene av forskjellige Geophagus. Boken handler også om andre cichlider. Boken er skrevet av to av de mest berømte tyske akvarister, nemlig Uwe Werner og Rainer Stawikowski. Jeg kjenner dem personlig og de er to topp fiskevenner. Den andre boken jeg tenker på kan fåes på engelsk, også den er skrevet av en kjent akvarist.Navnet på denne boken er; `South American Eartheaters' by Thomas Weidner, ISBN 0-9668255-1-9.

 
 

 

Geophagus brachybranchus

Geophagus brachybranchus.

Dette er antagelig en av Geophagusene som du aldri har sett i noen forretning, og kanskje vil det ta noen år før den dukker opp. Navnet på fisken tror jeg skal være Geophagus brachybranschus from Surinam. Det var i Surinam jeg fanget fisken. Fisken ble beskrevet av Dr Kullander i 1989 og han samarbeidet med Hollenderen Dr Han Nijssen i boken; `The Cichlids of Surinam'. Den ble først fanget i Nickerie elvesystem i en steinet dam, rett ovenfor stryket, Blanche Marie vallen(stryk)i januar 1971.

 
 

 

Geophagus surinamensis

Her har vi en nyfanget Geophagus surinamensis fra Surinam River.

Vi fanget fisken utenfor landsbyen Brokopondo, bunnlaget besto av fin sand og noen større trestammer. Det var også en god del annen fisk der og vi fanget Guianacara owroewefi, Crenicichla sp. Apistogramma steindachneri og Rineloricaria sp. Dette var en veldig fin plass også til å fange fisk. Vi mistet mange av våre Geophagus surinamensis, jeg vet ikke riktig hvorfor, for det var når de var i fiskeposene. Antagelig var det noe de hadde i magen som virket som forgiftning i posene, for når vi passet på å bytte vann ofte slik at de fikk tømt seg gikk det bra, og det var ingen problem med å transportere fisken.

Geophagus foretrekker og gå i flokk eller grupper så når man skal kjøpe fisk bør man tenke på det og kjøpe mellom 6 til 10 fisk. For meg ser det ut som fisken følere seg tryggere når den går i flokk. Hvis de er bare noen vil de gjerne gjemme seg og de viser ikke sine vakre farver.

I dag er det mange Geophagus og det er fortsatt mange som ikke er beskrevet eller funnet. Så du må være tålmodig, fordi når du ser fisken i butikken, de sprader ikke med sine flotte farver. Men har du kanskje sett i en bok om Geophagus så vet du hvordan fisken kan bli. Så ta med deg fisken hjem og gi den gode forhold og få fisken i bra kondisjon og helst i et stort akvarium, bytt mye av vannet og en god diett.

 
 

 

'Geophagus' pellegrini Regan 1912

Øverst: Geophagus' pellegrini hanne. Denne hannen ble fanget i Choco provinsen nær landsbyen Panamericana i Colombia.

BELOW: En ung hanne i akvariet

Øvre bilde: Biotopen Rio Pepe ute i Choco, var en av biotopene hvor vi fanget 'Geophagus' pellegrini, og dette var en flott biotop. BELOW: Dette er en hunn av 'Geophagus' pellegrini.

Geophagus pellegrini ble beskrevet i 1912 av Regan, og kan nå en størrelse opp i mot 20 cm TL (total lengde) hvis de har et romselig akvarium og blir holdt i god kondisjon. Fisken er en direkte munnruger og eggene blir tatt opp i munnen av hunnen så snart de er befrukted.

Mine fisk la mellom to til tre egg av gangen, og jeg husker ikke hvor lenge de holdt på, men det var vel rundt en times tid. Yngelen fikk nyklekt artemia da de ble spyttet ut, og artemia er et flott for til yngel, og du kan se at de får røde mager av all artemian.

'Geophagus' pellegrini er en flott fisk når den kommer opp i en viss størrelse, og jeg kan anbefale den, men den er ikke lett å finne for når forretninger sier de har 'Geophagus' pellegrini, er det stort sett 'Geophagus' steindachneri. Kjønnsforskjell på fiskene er ganske grei å skille, om de ikke er veldig små.

Hannene får gjerne mere rødfarve i rygg og analfinne, i tillegg får de lysblå overleppe, selve den gule eller gylne kroppsfarven kommer etter hvert, og når de blir voksne er det flotte fisk. Du kan jo se på bildene over her, så ser du tydelig forskjell på hunn og hann.

 
 

 

 

Cichlid Power,

Alf

 

DISCLAIMER: Statements made on this page are not herewith made available for the purpose of zoological nomenclature
under the International Code of Zoological Nomenclature.