Apistogramma

Dverg Cichlider

Klikk på et bilde om du ønsker å forstørre det.

 

 

Å holde Dvergcichlider har øket mye, ikke bare i det siste året, men over flere år nå. Når du studerer dverg cichlider litt nærmere, du forstår hvorfor. For flere år siden lagde jeg et lysbilde foredrag om dverg cichlider, som jeg kallte "Dvergcichlider- Små hissigpropper." Overskriften skulle gi de av dere som ikke er så kjent med disse cichlidene, noen hint.

Dverg cichlidene har alt som de store cichlidene har. De har mange av de flotte farver, de har også temerament og trenger ikke så store akvarier. Dette er ønskefisk for de som trenger å vurdere plassen til rådighet og studere fiskenes adferd. Dvergcichlidene er vanligvis også enkle å holde. Det er selvsagt ting du må ta med i betraktning når det gjelder disse fiskene, så som temperatur, størrelsen på akvariet, type mat, men det er ikke noe problem, skjulesteder, vannkvaliteten og om du ønsker å holde dem med andre fisk. En hunn kan være ganske tøff når hun vil forsvare ungene sine, og det hender at hun kan ta livet av hannen da hun ikke vil ha noe innblanding.

Så her kommer et par ting du bør ta hensyn til. Akvariet bør passe fiskene du vil holde og den temperament, og ikke å glemme flere skjulesteder for fiskene. Dette kan være bra og ha noen skjulesteder for hunnen fra en overkåt hanne, eller at hannen kan skjule seg for en hissig hunn. En av grunnene til at så mange holder dvergcichlider, er, tror jeg at fiskene kan holdes i mindre akvarier.

Hvis du holder disse fiskene riktig, og lar de få de forholdene og vannkvaliteten de ønsker, og bra for, er de ikke vanskelig å holde. Noen vil kanskje være litt vriene å få til å leke, men dette er en utfordring til deg som akvarist. Vanntemperaturen kan være fra 25 - 30°C grader og en pH som bør ligge rundt nøytral eller lavere. Så hvilken størrelse på akvariet bør de ha?? Vel det er bra hvis akvariet har større bredde/dybde enn høyde, det er bunnflaten fisken beveger seg på. Fiskene trenger ikke et stort akvarium, men hvis du akter å lage akvariet sjøl, lag dem brede.

Et akvarium med målene 50x30x 25 cm. (LxBr.x H), er passe for et par av Apistogramma. Hvis du planlegger å oppdrette disse fiskene i større skala, må du nok kjøpe flere par og utvide akvariet eller ha flere små, i hvertfall kjøpe 6-10 stykker og plassere de i et større akvarium, hvor de kan skille seg ut som par når de er store nok. Dette vil vanligvis gi deg par hvor fiskene går godt sammen, og fiskene vil ta vare på yngel med en gang. Disse fisken elsker levendefor. Du kan gi dem mygglarver, Grindalsmark, røde mygglarver, Cyclops og Dapnier, men ønsker du ikke eller gidder ikke, ut for å fange levendefor, får du kjøpt en del av disse typene for som frossent for i din lokale akvariebnutikk. Du kan også klekke Artemia, da behøver du ikke gå ut og du kan gi dine fisk levendefor, og selvsagt er det viktig å gi yngel nyklekt artemia.

For å lage skjulesteder for fiskene, bruker jeg røtter og stein, og som lekhuler bruker jeg halve kokosnøttskall skal som jeg lager hull i som inngang. Hullet i kokosnøttskallet, bør ikke være større enn at fisken må smyge seg inn, dette gjør dem lettere å forsvare mot inntrengere. Stor åpning gir ikke fiskene den trygghet de ønsker, og da blir det kanskje ikke noen lek.

Du kan bruke levende planter i et Dverg cichlide akvarium, men du kan også bare bruke stein og røtter som kan dekkes med Javamose. Men i deres naturlige biotoper i naturen, er det mest røtter og mye visne blader på bunnen, der er det ikke mye planter. For de av dere som ønsker å komme i kontakt med andre som holder Apistogramma er det en hel del sider på nettet. Start med denne adressen "Apistogramma Study Group".

 

********** Mere informasjon om Apistogramma vil komme etter hvert.****************

 

 
 

 

 

Apistogramma iniridae, Kullander 1979

Apistogramma iniridae.

Apistogramma iniridae ble beskrevet av Dr Kullander in 1979, og den var fanget i Colombia i Provinsen Guainia. Provinsen Guainia har delvis Rio Orinoco som grense mot Venezuela.

Jeg var ute i Puerto Inirida i 1991 og i1993, og blant flere sideelver til Rio Inirida var plassr som vi fanget fisk og en av plassene vi fanget Apistogramma iniridae for første gang, det var i Caño (Rio) Bocon.

Vi fanget i en dam, som var dannet av elven Caño Bocon da den ble lavere i tørketiden. I dammen fanget vi mange Apistogramma som vi ikke hadde aning hva var da, for de var små. Blant dem var det en vi kjente igjen, og det var Apistogramma iniridae som var beskrevet.

 
 

 

Apistogramma sp. "Blutkehl"

 

Blant alle de forskjellige Apistogrammas vi fanget var det en som var kjent i hobbyen i Europa det var Apistogramma sp. "Blutkehl". Klikk på bildet og ta et god kikk på fisken.

Apistogramma sp. "Blutkehl".

Andre fisker som vi fanget i dammen var Corydors sp. Loricaria sp., Nannostomus unifasciatus, Amblydoras sp., og Crenicichla sp. Det var også en Tetra sp. der. Vannet var grunt og veldig varmt. Vanntemperaturen var 36°C, pH var 5.7, dH 0 og microsiemens var 30.

 
 

 

Apistogramma sp. Tavi

 

Denne Apistogramma vet jeg ikke om den er beskrevet ennå. Jeg fanget fisken ute i Puerto Inirida i 1991 og 1993, og sendte materiale til Stockholm til Riksmuset ved Dr Kullander. Kullander sa at dette var en ubeskrevet art og de kallte den Tavi, dette var ikke det endelige navnet, det var kun et arbeidsnavn.

Jeg fanget også flere stykker der ute som heller ikke var beskrevet, men tror ikke Dr Kullander har kikket noe særlig på materialet. Selv fikk jeg heller ikke fiskene i lek, fordi de fiskene Apistogramma, som jeg hadde fanget der ute, ble plassert i et akvarium. En helg som jeg hadde vært i Danmark og kom hjem var akvariet tomt, det hadde blitt lekkasje og fiskene endte tørt. Men, det er jo mulighet for en ny tur dit ut, så da får vi se.

 
 

 

Apistogramma viejita Kullander, 1979

Apistogramma viejita kommetr fra Colombia, øst for Villavicencio, nær Puerto Gaitan. Det er så langt tre forskjellige farvetyper av fisken, de blir kallt Apistogramma viejita I, II og III. Fisken på bildet blir kallt Apistogramma viejita I.

Apistogramma viejita I.

Apistogramma viejita II er noe mere farvefull og A. viejita III er svakere i farvene. The Apistogramma viejita ble beskrevet av Dr Kullander i 1979. Farvetypen 1 finnes mellom Puerto Lopez (syd-øst for Villavicencio) og Puerto Gaitan. Farvetypen II ble fanget i dammer hvor Rio Guarrojo begynner. Rio Guarrojo ligger øst for Rio Manacacias, og Rio Manacacias renner ut i Rio Meta som passerer byen Puerto Gaitan, og Rio Guarrojo renner ut i Rio Vichada og Rio Vichada ender ut i Rio Orinoco, og så gjør også Rio Metae.

Type III av Apistogramma viejita kommer fra dammer og vann som går vest fra Rio Manacacias, disse elvene flyter inn i Rio Guaviare.

 
 

 

Apistogramma borellii

Apistogramma borellii.

Apistogramma borellii var tidligere kjent som Apistogramma reitzigi, og det var da jeg fikk tak i fisken, hannen min har mye gul farve på kroppen og også mye blått. Med andre ord så er det en av mange fine Apistogramma. Ikke vanskelig å få til å leke i en hule av en halv kokosnøtt skall. Yngelen er også lette å fore når de får nyklekt artemia når de blir frittsvømmende.

En artig ting med flere Apistogramma, er hvis du har flere par i akvariet og de har lekt til samme tid, forsøker de mange ganger å stjele yngel fra hverandre. Hvorfor de gjør dette har jeg ingen aning om, det er litt artig å se et par med 5-6 yngel og det andre paret har rundt 50 yngel, men de passer veldig godt på de ynglene de har. Og nåde den som kommer i nærheten, selv om fisken er mange ganger større, Apistogramma hunnen går til angrep i dødsforakt. Og de jager gjerne den store vekk.

 
 

 

Cichlid Power,

Alf

 

DISCLAIMER: Statements made on this page are not herewith made available for the purpose of zoological nomenclature
under the International Code of Zoological Nomenclature.