Studebaker Starlight Coupe 1951

Klikk på et bilde for å forstørre

 

 

 

Dette vil være en side hvor jeg forteller gangen i min restaurering av min Studebaker Starlight Coupe 1951.

 

 

studebaker

Det første bildet er etter at jeg har gravd bilen frem i en masse søppel. På neste bilde er bilen blitt renset for all søpla som dekte bilen, og det neste ble nå å få transportert bilen hjem til min garasje, og kommet igang med demontering.

studebaker

På dette bilde kan du se en liten kompressor, det var så trangt at det var vanskelig å bytte hjul siden alle fire hjul var flate. Så jeg bestemte meg for å prøve å fylle luft i hjulene slik at det ble mulig å vinsje bilen ut fra skjulet den sto i. Bilen hadde jo stått der uten luft for over 35 år etter at den ble plassert i skjulet. Så jeg startet kompressoren og begynte å fylle luft, det var nesten som et mirakel, dekkene holdt luften og det gjør de flere måneder senere, og det etter 38 år !

transport

Her er bilen blitt dratt opp på kranbilen til Viking, og det er en flott bil, forhåpentlig vil den bli enda flottere om et par års tid. Jeg er stadig på nettet å titter på bilder av forskjellige Studebakere, men helst 1951 modellene. Men det er bare en ting å si, de er flotte.

front

Et bilde av fronten og du kan se at bullet nosen er borte.

bullet nose

Men her er et bilde av det som har gitt bilen et klengenavn. Den blir kallt bulletnose.

home

Hjemme endelig.

vask

Etter litt såpe og vann så det litt bedre ut.

Så etter å ha plassert bilen i garasjen begynte jeg demonteringen. jeg begynte først med dørene og dørpanelene, etterpå tok jeg av panseret. Det var en helvetes job og få av dørene, ikke begge to, men den høyre døren hvor en av skruene var veldig vrien. Jeg brukte to dager før jeg fikk løsnet skruen på høyre hengsle, det ble brukt mengder av rustløser, og mye banking med en slager trekker. Jeg trodde nesten at jeg måtte borre ut skruen, men den kom tilslutt.

Jeg har også senere tenkt å dele dørene slik at jeg kan se på vinduheisen etc. Før jeg demonterte dørene prøvde jeg vinduheisene, og de gikk veldig lett og fint. Men tanken er å se hvordan de ser ut innefor.

door

Et blikk inn i coupen og hvor jeg har begynt å demontere setene, de trengs å trekkes om da det er noen mus som har hatt seg noen hyggestunder der inne.

coupe

Så det vil bli mye arbeid, men jeg skal legge ut bilder å fortelle hvordan det går. De fire boltene som holdt seterammen fast var ikke lette å få ut, det tok noe svette og et par dager. Skruene som har blitt brukt rundt omkring på bilen er ikke korte, nei det kan være over en tomme for mye, og rustne og jævlige tar det lang tid å skrue dem av, om ikke rusten gjør at jeg drar av noen skruer. Men de kom ut til slutt og setene kom også ut, så nå kan jeg begynne på gulvet, så får jeg se hvordan gulvet ser ut under noen asfaltmatter som ligger på gulvet. Etter at gulvet er renset får jeg grunne.

Jeg fikk også tatt ut baksetet og ryggen til baksetet så nå kan jeg begynne på gulvet.

interior

trunk

Her kan du se inn i bilen gjennom kofferten hvor jeg har begynt å fjerne maling og asfaltbelegg ned til metallet. Etterpå skal jeg grunne det som blir rengjort og når jeg er klar med kofferten har jeg tenkt å begynne på golvet inne i bilen. Ta av mattene og asfaltplatene som ligger der. Ellers ser dere at brønnen for reservehjul også må tas.

 

Idag har jeg renset alt av maling og asfalt i kofferten, så det ble mye jobb, men nå skinner det og er klar for grunning.

koffert blank

koffert

Og her har jeg grunnet. Så nå ser det bra ut og det er bare resten igjen!

dashboard

Et bilde av en del av dashbordet, men jeg var jo litt forvirret hva de forskjellige bryterene var til. Noen av bryterene var montert senere, så jeg må følge ledingene for å se hva de går til.

left rear wing

Jeg var ikke så veldig glad for å se dette når jeg skrudde av sprutdekselet, som ligger på gulvet. Det blir mere arbeid og sveising.

interior

På begge sider bak er det to armlener som også er kofferter hvor du kan plassere sikkert to kasser øl i hver. De er store og dype, og du kan se begge før jeg tar dem ut.

arm rest

Jeg tror nesten det er plass til en halv gris i hver eller minst en kasse øl i vær. Jeg tok dem ut fordi jeg ønsket å ta hele gulvet.

pedal

Jeg begynte å pusse med en vinkel sliper påmontert en stålbørste. Denne gjorde jobben og du kan se bare metallet skinner og ansiktet mitt var motsatt. Jeg så rett og slett jævlig ut og fikk ikke gå inn i stuen for å drikke kaffe med de klærna sa sjefen.

wheel

Jeg trodde at å ta av hjula skulle være lett, men der tok jeg grundig feil. De satt som ... bare det. Det ble brukt mengder av rustoppløser, men skruene satt som ... og her ser du resultatet, jeg dro av en av boltene. Da var det en Studebaker kamerat som sa til meg, når jeg sa de satt veldig fast. Han sa at, var jeg klar over at skruene på hjula på venstre side var links ... ? Hva sa jeg!!!! Links?? Okay, jeg gikk ut i garasjen for å sjekke dette, å gjett hva?? De kom av helt greit, og det selv om det var 40 år siden de hadde vært av.

aksebolt

Så siden en bolt var knekt må jeg også ta av bremsetrommelen, og var mutteren på hjulakselen links eller høyre gjenget ? Jeg børsten mutteren ren så jeg skulle se hvilken vei gjengene gikk. Etter at jeg hadde børstet mutteren kunne jeg fortsatt ikke se hva som var hva. Etter nye samtaler med Studebaker kameraten kom jeg til at jeg ville forsøke den normale veien, jeg ville ikke klare å dra av en 32 mm. Jeg tok fastnøkkelen og ga den en liten rapp med hammeren og den kom løs, helt topp, selvsagt etter at jeg hadde fjernet splinten. Nå må jeg bare bruke en skive avtrekker for å få av bremsetrommelen.

aksebolt

 

floor floor

Gulvet over en tverbjelke under forsetet ser slik ut, det blir mere sveising. Og det var også et hull på høyre side foran innvendig.

front floor

Jeg testet hornene som jeg hadde fått fra USA fra Ernie Loga eier av Loga Enterprises, og de virket fint. Et horn hadde en høy tone og det andre var dypere i lyden. De må jo selvsagt pusses opp, men lyden var fin.

original horn

Jeg måtte bytte kabel på det ene hornet før jeg testet dem, isolasjonen var vekk, jeg måtte bare huske at på denne bilen var det brukt + som jord og ikke som vi er vant til at - er til jord.

horn

Jeg testet også de uorginale hornene som satt på bilen (se bilde), disse er nok ettermontert, men de hadde en fin lyd.

front

Det tok noen timer for å få skrudd av bakre støtfanger og et skjørt , men de kom av tilslutt.

rear bumperrear bumperrear shock absorber

Jeg skal ta av de flattjerna som er fester for støtfangeren og også fungerer som sjokkdempere ved eventuelle påkjørseler. De må jo pusses og males.

nasjonal

eg tror ikke jeg trenger nasjonalitets merke, da jeg ikke tror jeg kommer å kjøre så mye i utlandet. Men, man vet aldri så jeg beholder det på.

antenna utv spjeld

Jeg undret litt hvordan jeg skulle åpne disse luftespjellene, først på venste side, jeg forsøkte å bevege armen først til høyre og så til venstre, men ingen reaksjon? Så forsøkte jeg å trekke i spaken, og vips så åpnet luken seg. Så hva var den runde "bryteren" ved siden av spjeldlhandtaket? Jeg forsøkte å trekke den ut, uten reaksjon, så forsøkte jeg å vri den og kikket samtidig ut vinduet og da så jeg at antennen gikk opp og ned etter som jeg vred på bryteren. Du snakker om finnesser. Men jeg må nok få tak på en ny antenne da denne ikke er god.

speld right side

Det er også et spjeld på den andre siden, men jeg har ikke helt funnet ut hvordan dette kan åpnes. Det innre lokket som du ser på bildet kan bare trekkes ved knappen og åpnes. Jeg har senere funnet ut at spjeldet kan åpnes ved en spak/bryter på daschbordet, men den må nok smøres så den virker når man drar i bryteren.

motor rad

Her har jeg fått skrudd av frontdeksla og radiatoren for å komme til motoren senere, og du kan se at det er en del møkk som må skrapes.

motor

Også på motorblokken er det et tjukt lag.

motor

Her har jeg begynt å skrape vekk noe av møkka og det begynner å bli en haug på gulvet.

motor

Det er noe møkk her også, men en del får jeg jo ta når motoren kommer ut.

svart i trynet

Det er ikke fritt at man blir noe svart i trynet når man ligger under og skrur?

motor motor

Det er ikke tvil om at det trengs noe rengjøring og oppussing. Men guleroten er jo at jeg tror det kan bli bra når jeg er ferdig.

pump

Dette var også en ting jeg lurte på, hva f... var dette? Den sitter under venstre forskjerm og sier ikke noe, men etter å ha studert den, kom jeg til at det måtte være en membranpumpe siden det var en nippel i overkant hvor det sansynlig skulle på en ca. 4 mm slange.

foot pump foot pump

Ved å se under daschbordet satt det en fotpedal, den underste på gulvet, den så ut til å ha forbindele til pumpen på utsiden under skjermen. Så jeg fant ut at dette måtte være til vinduspyleren. Men hvor var vanntanken? Den var dessverre ikke der, men igjen er det mulig at jeg får tak i den fra Ernie i Loga Enteprises. Jeg kunne sikkert gjort noe mere moderne med elektrisk pumpe etc., men så er det det originala da.

starter starter

Det er også mange småting som skal gjøres, her er starteren som jeg har gjort ren, pusset og grunnet den. Så skal den males så den ser fin ut. Det er mange slike småting som skal gjøres. Og her er den malt.

antenna

Her for eksempel, antennen ser ikke mye god ut, men jeg kan kanskje bytte antennen med en nye og fortsatt ha mekanismen for å heve å senke antennen. Jeg får se når jeg får skrudd opp og sett hvordan den ser ut bak panelet..

skiltlys bak

Skilt lys og koffert åpner er ikke akkurat liten, men her den i hvertfall demontert.

utv spjeld luftespjeld venstre

Her ser dere speldet på venstre side. Det andre bildet er tatt under skjermen. Den mangler kanalen som skal sitte mellom indre og ytre del.

spjeld venstre

Her er lokket fjernet og du kan se inn.

radiator

Jeg holder på og skal demontere rammen for radiatoren. Det vil gjøre det lettere å løfte ut motoren så jeg ikke behøver å løfte så høyt. Men skruene sitter kronglete til, det skal ikke være lett. Da jeg etter mye krongling for å få av skruene var det fortsatt noe som hang igjen. Under bilen for å se hva som hang igjen.

radiator

Her ser dere bolten som holder igjen, den er ikke liten, det er en leppe i underkant av radiator rammen som denne bolten holder. Bolten går gjennom rammen, og skruene har mye å gå på. Det tar litt tid å få skrudd av slike rustne skruer.

rad

Her ser dere at jeg har fått løs rammen og på neste bilde har jeg løftet den ut, og dere ser en kant som gjorde det vanskligere å løfte. ut.

rad

bolt

Her ser dere den ene av boltene, den er 16 cm, heldigvis kunne jeg løsne de to mutrene i bunnen, hvis ikke hadde det tatt evigheter og få av mutter'n.

Så nå skal det gå greiere å få løftet ut motoren.

Så har jeg begynt å klargjøre venstre bakskjerm for sveisin. Jeg kuttet ut mindre biter så kryper det kanskje ikke så mye. Det første jeg gjorde var å pusse området rent for maling og så brukte jeg en Dremlin maskin med små kutteskiver, da ble det ikke så store kuttbiter

bakskjerm

Som dere ser er det masse små hull så jeg måtte kutte ut mere.

bak

Her har jeg kuttet en bit rundt småhullene.

bak3

Ja så er det bare å kutte ut det siste store hullet og lage noen maler i papp først og så kutte til platebitene.

bak4

 

washer bottle

Nå har det ikke skjedd noe på flere uker, men har så smått tenkt og begynne å gjøre litt. Blant annet, begynte jeg å kikke etter en vindusspylertank. Jeg fikk noen bilder tilsendt fra Ernie Loga i Loga Enterprices som viste hvordan tanken så ut og hvor den var plassert. Bildet viser hvor den sitter.

Neste bilde viser hvordan den ser ut. På bildet ovenfor så ser dere at det er forskjell på lokket.

spylerflaske washer bag

Jeg har også sett at det finnes en type som ser ut som en pose / pung, så jeg er ikke sikkert om begge deler er originale?

 


 

 

Alf

E-mail Alf Top Home page